
“hamis túrógombóc” avagy kölesgombóc
#tejmentes #vegan #reformkonyha
Hozzávalók
- 20 dkg köles
- 3 dl kókusztej
- 2 db citrom
- édesítőszer (eritril, stevia, nem regenorozoknak cukor)
- 5 ek kukoricadara
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 ek kókuszzsír (regenorosan lehet sertészsír is)
A kölest beáztattam egy órára, ami alatt 2x cseréltem a vizét. Egy óra elteltével újra átmostam és bő vízben feltettem főni. Miután elfőtte a levét és már elkezdett puhulni hozzáadtam a kókusztejet, a frissen lereszelt citrom héjat és a citromlevet, édesítőt és a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett puhára főztem.
Miután kihűlt a massza kis gombócokat formáztam, amit pirított zsemlemorzsába forgattam.
Tetejére Totut, tojástejfölt készítettem (totu receptet megtalálod a recept-gyűjteményben) és kis eritrittel tálaltam.
Személyes tapasztalat:
nekem a két citromtól túl savanyú lett, érdemes apránként adagolni hozzá a citromot és kóstolgatni mikor elég bele… másrészt én forrón rögtön megkóstoltam, amitől még savanyúbb volt, másnap hidegen finomabb lett.